• 07 اردیبهشت 1404

ارولوژی زنان

 

اورولوژی زنان چیست؟

فوق تخصص اورولوژی زنان به تشخیص و درمان آن دسته از اختلالات مجاری ادراری می پردازد که بیشتر در زنان شایع است. اینها شامل بی اختیاری ادرار و افتادگی کف لگن، اختلال دفع ادرار، عفونت مکرر دستگاه ادراری، سندرم مجرای ادرار و سیستیت بینابینی است. ارزیابی تخصصی این شرایط شامل شرح حال کامل و معاینه فیزیکی است. ممکن است برای ارزیابی کامل مجاری ادراری، اورودینامیک (تست عملکرد مثانه) و مطالعات تصویربرداری مورد نیاز باشد. مطالعات اضافی مثانه مانند سیستوسکوپی ممکن است ضروری باشد.

 

بی اختیاری چیست؟

بی اختیاری از دست دادن غیرارادی ادرار است. بیشتر بر اساس نوع آن به عنوان استرس (نشت همراه با زور زدن، سرفه یا عطسه)، میل، مخلوط، سرریز، بی اختیاری عملکردی یا رفلکس تعریف می شود. درمان بستگی به نوع بی اختیاری دارد. درمان های کنونی شامل تغییرات رژیم غذایی، دفع ادرار برنامه ریزی شده، بازآموزی مثانه، تمرینات عضلات لگن، بیوفیدبک، درمان تحریک الکتریکی، دارو، کاشت کلاژن و جراحی کم تهاجمی است.

 

اختلال عملکرد تخلیه چیست؟

اختلال عملکرد ادرار می تواند اشکال مختلفی داشته باشد. علائم اصلی تکرر ادرار، فوریت، ادرار دردناک و/یا تخلیه ناقص مثانه است. درمان با هدف کاهش یا از بین بردن علائم است. درمان ممکن است شامل دارو یا تمرینات آرام سازی کف لگن باشد.

 

عفونت مکرر دستگاه ادراری چیست؟

عفونت مکرر دستگاه ادراری (UTI) ممکن است به طور کلی به عنوان سه یا بیشتر عفونت در یک سال تعریف شود. این ممکن است ایدیوپاتیک (بدون علت واضح) یا مربوط به یک اختلال اورولوژیک مانند سنگ، تومور، رفلاکس (جریان ادرار به سمت عقب به سمت کلیه) یا تخلیه بی اثر مثانه باشد. هدف از درمان، شناسایی علت و/یا آنتی بیوتیک درمانی مناسب برای شکستن چرخه عفونت مکرر است.

 

سندرم مجرای ادرار چیست؟

سندرم مجرای ادرار وضعیتی است که شامل درد در مجرای ادرار است که می تواند در حین ادرار یا بدون ادرار رخ دهد. درمان ممکن است شامل داروی خوراکی یا درمان موضعی جایگزین استروژن باشد. سندرم مجرای ادرار ممکن است به عنوان یکی از اجزای سیستیت بینابینی وجود داشته باشد.

 

سیستیت بینابینی چیست؟

سیستیت بینابینی (IC) یک سندرم اورولوژیک است که با فوریت زیاد ادرار، تکرر ادرار، شب ادراری (ادرار شبانه) و درد در قسمت تحتانی شکم و/یا پرینه مشخص می شود. ممکن است در هر سنی رخ دهد؛ با این حال، میانگین سنی در هنگام تشخیص بین 42 تا 46 سال است. علت IC نامشخص است. اعتقاد بر این است که به بی نظمی در پوشش مثانه و/یا پاسخ آلرژیک/ایمنی مربوط می شود. IC می تواند به شدت بر کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارد.

داروهایی با اثرات آرام بخش بر مثانه ممکن است مفید باشند. تلقیح مثانه با دی متیل سولفوکسید (DMSO) موفقیت متغیری را به دست آورده است. اتساع هیدرولیکی مثانه تحت بیهوشی یک روش درمانی و تشخیصی رایج است. در شدیدترین موارد، جراحی شامل عصب کشی (برداشتن اعصاب مثانه)، انحراف ادرار (برداشتن مثانه) و سیتوپلاستی تقویتی (بزرگ شدن مثانه) ممکن است انجام شود.

Close menu